“Love is called my old piano. I have a ball with my old piano”

( Lyrics My Old Piano: Diana Ross)

Ik heb mijn eerste muzikale liefde weer hervonden.

2015Aug25_0147

Waar het allemaal is begonnen

Met My Old (eerst bruine, later wit gelakte) Piano (merk Schreiber) is het voor mij allemaal begonnen.  Ik kan me nog precies voor de geest halen op welke plek ze stond in onze huiskamer.

Kun je nog zingen?

Het boek ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’  lag boven op de klep (een soort liedjes ‘bijbel’ met oud Hollandse liedjes die vroeger op basisscholen werden gezongen). De piano was van mijn moeder. Ze had weleens pogingen gedaan om te leren spelen maar het had niet haar oprechte belangstelling. Haar liefde voor zingen was groter.

Belangstelling

20140910_171911Vanaf mijn 5e jaar kreeg ik oprechte belangstelling voor deze ‘kast met toetsen’. Het was cool om alle witte en zwarte toetsen (soms hard , soms zachtjes) in te drukken van laag naar hoog en de verschillende tonen te ontdekken en als octaven te herkennen (hee…. deze noten klinken hetzelfde maar soms hoger of lager in klank) Het tegelijk indrukken van meerdere toetsen gaf me een echte ‘klank sensatie’ (de eerste spontane akkoorden).

”Ebony and ivory  are together in perfect harmony”  (S. Wonder/P. Mc Cartney)

Uitlaatklep

Ze was een goede  ‘uitlaatklep’.  In driftige en koppige buien kon ik mijn boosheid heerlijk ventileren bij mijn ‘vriendin’ en er soms echt op los hameren.

Zittend op de nog te hoge kruk (met bungelende beentjes) heb ik destijds mijn eerste (zelfbedachte) liedjes gespeeld.

Wij luisterden veel naar de radio thuis en mijn moeder had een flinke collectie LP’s (in diverse muziekstijlen, van opera tot franse chansons… soft jazz ). Er stond altijd wel muziek op!

Het werd voor mij een uitdaging om de liedjes die ik leuk vond na te spelen op de piano.

Ik was daar enthousiast en gedreven in maar merkte ook dat ik niet alles zelf kon uitpuzzelen. Het werd tijd voor pianolessen!

Op mijn 10e startte ik met klassiek pianoles (elke week een uur) bij Emma Ulrich in Purmerend.

photo credit: Elijah Piano Man via photopin (license)

Gepubliceerd door Simone Honijk

Jazz vocalist en zangcoach

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *