De kunst van het begeleiden op de piano!

 

 

SAM_0240aIMG_2348SAM_3747

 

P1000873interplay 1bDSC_0080_1024

Op de middelbare school had ik mijn eerste echte performances op de piano.  Op Rijksscholengemeenschap West Friesland werden er 1 x per jaar declamatie avonden gehouden. Dat varieerde van toneelstukjes,  cabaret tot muziek uitvoeringen in alle stijlen.

Ik heb een paar keer solo piano (klassiek) gespeeld in de sporthal (omgetoverd tot theater) vol leerlingen, ouders en leraren/ressen. Dat was spannend maar ik was al een beetje gewend aan de jaarlijkse leerlingen voorspeel avonden bij Emma thuis.

De adrenaline die ik kreeg van het spelen voor publiek smaakte naar meer!

Ik had een klasgenote die cornet speelde en voor haar D examen (bij het harmonie orkest waar ze bij speelde) moest voorspelen.   Ik heb haar begeleid bij dit examen en we hebben het stuk nog een x opgevoerd in het kerkje van Venhuizen.  Het was bloed, zweet en tranen (moeilijke partij) om deze begeleidingspartij in te studeren  maar ik heb me er volledig op gestort en wilde haar met een goed resultaat laten slagen en samen prachtige muziek maken.

In dezelfde periode heb ik in mijn woonplaats de pianiste van de musicalvereniging vervangen voor de begeleiding van een kindermusical!  Je moet de hele productie scherp blijven volgen en op het juiste moment weer invallen.

Deze ervaringen waren erg leerzaam en leuk.  Ik voelde me “’thuis”‘ in deze rol. Het was dan ook een uitdaging de solisten zo goed mogelijk muzikaal  te ondersteunen.

Sinds 2005 begeleid ik  in de lessen mijn zangleerlingen zelf op de piano (in diverse stijlen) en het is altijd weer de  “‘kick”‘ om dat “‘muzikale  bedje”‘  goed neer te kunnen leggen. Op zoek te blijven naar de juiste feel, het ritme en de dynamiek van de leerling te blijven volgen.

Ik heb als uitvoerend zangeres de afgelopen 11 jaren met diverse professionele pianisten kunnen zingen en heb ervaren dat niet iedere ( goede) pianist automatisch een goede begeleider is.

Daarom ter afsluiting nog  even een enorm compliment voor deze (genoemde) pianisten omdat het fantastische begeleiders in hart en nieren zijn (buiten het feit dat ze ook goede solisten zijn)!

Berend van den Berg  , Thijs Cuppen, Bert van den Brink, Cajan Witmer en  Dirk Balthaus!

 

piano

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Hi, my name is Porter!

    I`m a professional writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
    Most of my poems were sold throughout Canada, USA, China and even Australia. Also I`m working with services that help people to save their time.
    People ask me “Mr, James Porter, I need your professional help” and I always accept the request, `cause I know, that only I can solve all their problems!

    Professional Academic Writer – James Porter – SoieBiologique Corp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *